Goede mondhygiëne

 

Elektrische tandenborstels of handtandenborstel?

De elektrische borstel maakt snellere en verschillende borstelbewegingen en reinigt daarom in dezelfde tijd het gebit beter dan een handtandenborstel. Een handtandenborstel oefent meer druk op het tandvlees dan een elektrische tandenborstel, hierdoor kan het tandvlees beschadigen. Kiest u toch liever een handtandenborstel? Kies er dan één met een kleine borstelkop, zodat ook moeilijk bereikbare plaatsen in de mond goed schoongemaakt kunnen worden. Gebruik bij voorkeur een tandenborstel met zachte afgeronde haren zodat het tandvlees niet beschadigd.

Welke tandpasta volstaat?

Poetsen met een tandpasta is de meest efficiënte manier om tandplak van uw tanden te verwijderen. De fluoride in tandpasta maakt het tandglazuur sterker. Vanaf het moment dat kinderen de eerste melktanden krijgen is het daarom belangrijk dat met een fluoride tandpasta wordt gepoetst. Er zijn verschillende soorten tandpasta’s op de markt. Voor peuters is er speciale fluoride-peutertandpasta. Daarnaast zijn er tandpasta’s ter voorkoming van diverse aandoeningen, zoals gevoelige tandhalzen, ontstoken tandvlees en tandsteen. Of deze tandpasta’s het genoemde effect hebben, is niet in alle gevallen bewezen. Een goede tandpasta bevat in ieder geval fluoride en dient tweemaal daags te worden toegepast. Zowel voor kinderen als volwassenen geldt dat een bolletje tandpasta op de tandenborstel volstaat.

Ragers of flossdraad?

Indien er voldoende ruimte is tussen de tanden en kiezen, kan een rager gebruikt worden. Het is belangrijk de juiste maat en soort rager te kiezen. Een te kleine rager reinigt onvoldoende en een te grote rager kan het glazuur en het tandvlees beschadigen. Spoel na gebruik de rager goed uit en droog deze, u kunt de rager meerdere malen gebruiken. Indien de tanden en kiezen heel dicht op elkaar staan, kunt u de ruimtes tussen uw tanden schoon houden met flossdraad.

Overleg met ons 

Het is belangrijk individueel te bepalen wat de beste verzorging is voor uw mond. Vraag ons welke middelen voor u het meest geschikt zijn.

Wilt u meer weten?

Neem contact met ons op via email of bel via 0416 375 495.