Informatie na een wortelkanaalbehandeling

 

Vandaag is bij u een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd.

Hier leest u informatie over wat u kunt verwachten.

Bijwerkingen

– Napijn gedurende vier tot vijf dagen
– Een dikke wang: de zwelling is na twee tot drie dagen het grootst

Maakt u zich geen zorgen over de bovenstaande bijwerkingen, tenzij ze langer dan vier dagen aanhouden.

Voorzichtig zijn

De verdoving zal nog enkele uren aanhouden. Tot die tijd kunt u het beste oppassen bij het gebruik van warm eten of drinken. Past u ook op voor het bijten op uw gevoelloze lip, tong of wang.

Pijn na wortelkanaalbehandeling

De pijn na een wortelkanaalbehandeling is goed te bestrijden door pijnstillende medicijnen in te nemen. U kunt paracetamol of ibuprofen gebruiken. Dit is bij de drogist verkrijgbaar. Wij raden u aan om de bijsluiter te lezen.

De behandelde tand of kies kan nog een dag of vier gevoelig tot zeer pijnlijk zijn. Wanneer dit het geval is dient u de pijnstillers te blijven gebruiken. Het is de bedoeling dat de pijn na het nemen van de pijnstillers dragelijk is. Wanneer de pijn niet dragelijk is na gebruik van de pijnstillers of wanneer er een zwelling ontstaat die er eerder niet was, dan is het verstandig contact op te nemen met onze Mondcentrum Drunen via 0416 375 495.

Soms is er nog een extra afspraak nodig

Is er met u nog een extra afspraak gemaakt om de behandeling van uw tand of kies af te ronden? Dan is het verstandig de tand of kies zo min mogelijk te belasten.

Hiermee voorkomt u dat uw verzwakte tand of kies wordt stukgebeten. Uw tand of kies blijft in veel gevallen nog licht gevoelig totdat de wortelkanaalbehandeling geheel is voltooid. Zolang het een lichte gevoeligheid is zonder zwelling behoeft u zich hierover geen zorgen te maken. De tijdelijke vulling heeft na de behandeling enkele uren nodig om extra uit te harden. Wij raden u daarom aan om te wachten met eten totdat de verdoving is uitgewerkt.

Het tijdelijke vullingmateriaal kan af en toe wat afbrokkelen. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. Als u écht het idee hebt dat de tijdelijke vulling uw tand of kies niet meer afsluit, neemt u dan contact op met Mondcentrum Drunen via 0416 375 495.

Als de behandeling geheel is afgerond

Is de wortelkanaalbehandeling geheel afgerond? Dan kunt u de tand of kies weer gewoon belasten vanaf het moment dat de verdoving geheel is uitgewerkt.

Wij adviseren om voorzichtig te zijn met kauwen, zodat u aan de “nieuwe vorm” van uw tand of kies kunt wennen.

Wilt u meer weten?

Neem contact met ons op via email of bel via 0416 375 495.