Sealen

Bescherming van kiezen
Blijvende kiezen hebben soms diepe groeven en putjes in de kauwvlakken die moeilijk met een tandenborstel zijn schoon te houden. Op die plaatsen kunnen gemakkelijk gaatjes ontstaan, vooral als de kiezen net zijn doorgebroken. Het glazuur moet dan nog uitharden.

Wij adviseren in deze situatie om deze af te sluiten, te sealen, zodat het ontstaan van gaatjes wordt tegen gehouden.

De behandeling is effectief en pijnloos

Sealen is het aanbrengen van een laagje kunststoflak over de groeven en putjes in de kauwvlakken. Dit laagje beschermt de kiezen tegen het innestelen van bacteriën. Hierdoor wordt het risico op gaatjes en tandbederf kleiner. 

De kiezen worden eerst grondig schoon gemaakt met een borsteltje en polijstmiddel. Daarna brengen we een etslaagje aan, hierdoor worden de tanden ruw. Dit zorgt voor een betere hechting van de lak. Daarna wordt de kunststoflak aangebracht. De lak wordt uitgehard met een blauwe lamp. De behandeling is geheel pijnvrij en duurt een paar minuten per kies. Wel kan de lak in het begin een beetje bittere smaak afgeven.

Sealen heeft geen effect op de normale kauwfunctie, uw kind zal niet merken dat de kiezen geseald zijn.

Sealen kan bij voorkeur vlak na het doorbreken van de blijvende kiezen. Dit is gemiddeld rond het zesde levensjaar. Maar sealen kan altijd effectief worden toegepast bij kinderen. Een sealing biedt geen garantie tegen het ontstaan van gaatjes. Goed poetsen is nog steeds noodzakelijk bij gesealde kiezen door ze dagelijks minimaal twee keer per dag met een fluoride tandpasta te poetsen.

Wilt u meer weten?

Neem contact op via email of bel via 0416375495