skip to Main Content

Een leven lang lachen!

Inschrijven

Jeugd preventieplan

Voor de behandeling van kinderen tot 18 jaar werken wij volgens de Gewoon Gaaf Methode.

Deze methode is afkomstig uit Denemarken (Onder de naam Nexø). Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de Gewoon Gaaf Methode tot 70% minder gaatjes kan leiden.

En dat sluit precies aan bij onze filosofie. We doen het liefst zo min mogelijk spannende dingen bij je kind. Wij zijn dental coaches, en helpen jou en je kind om een gaaf gebit te houden.

Hoe werkt de gewoon gaaf methode precies?

De Gewoon Gaaf-methode begint met het opstellen van een individueel mondzorgplan. Dit gebeurt samen met jou als ouder, je kind, de tandarts en preventieassistente.

Bij deze methode krijg jullie als ouder en kind inzicht in wat je zelf kunt doen om gaatjes te voorkomen. Door goed te poetsen en verstandig te eten kunt je het gebit gewoon gaaf houden!

Het kan zijn dat je in het begin iedere maand, of iedere 3 maanden langskomt bij de praktijk. Dit is soms nodig om de mondhygiëne te verbeteren en hiermee de kans op gaatjes te verminderen.

Gaat het poetsen beter? Dan neemt het aantal keren dat jullie hoeven terug te komen af. Per leeftijd en niveau wordt gekeken aan welke instructie behoefte is. Zowel bij jou als ouder, als bij je kind.

De meest gestelde vragen over het kindergebit

Kunnen gaatjes in een kindergebit voorkomen worden?

Wie goed zijn tanden poetst met fluoridetandpasta en weinig suiker gebruikt, kan gaatjes voorkomen en zijn of haar gebit dus gewoon gaaf houden.

Wat te doen met kinderen met een zwak gebit?

Antwoord: Ook dan is de sleutel tot een gezond gebit een combinatie van secuur tandenpoetsen, goed (laten) na-poetsen en weinig suikergebruik.

Kan een beginnend gaatje nog herstellen?

Ieder gaatje begint met een wit vlekje. Gelukkig kunt je beginnende gaatjes nog stoppen en zelfs deels herstellen. Maar daar is wel tijd en aandacht voor nodig.

Voorkomt het sealen van kiezen gaatjes?

Sealen kan het oppervlak van een kies gladder maken. Daardoor blijft er minder plak zitten, en is de kans op gaatjes minder. In zowel gesealde als niet gesealde kiezen kunnen gaatjes ontstaan. Als we geen reden zien om het gebit van je kind te sealen, is dat een bewuste en verantwoorde keuze.

Vanaf welke leeftijd moet een kind naar de tandarts?

Antwoord: Jong geleerd is oud gedaan. Neem daarom je kind, zodra het eerste tandje doorbreekt, mee naar onze praktijk en begin direct met tandenpoetsen. Samen met ons kun je zo het gebit van je kind gaaf houden.

Is gezonde voeding ook goed voor een beter gebit?

Of je kind een gaatje krijgt, hangt af hoe goed zijn tanden worden gepoetst en hoe vaak gesnoept of zoet gedronken wordt. Zorg ervoor dat je kind niet meer dan 7x per dag eet of drinkt. Dat is 3x een maaltijd en maximaal 4x per dag een tussendoortje. Geef je kind liever hartige dan zoete dingen. Laat je kinderen niet wennen aan zoetigheid en voeg aan voedsel en dranken geen suiker toe.

Ook echte voeding rijk aan mineralen (denk bijvoorbeeld aan Keltisch Zeezout), Vitamine D en K2. Een interessant boek is bijvoorbeeld “Voeding en fysieke degeneratie” van Weston Price.

Meer informatie over de Gewoon Gaaf-methode die Mondcentrum Drunen gebruikt?

Op de website gewoon-gaaf.nl vind je veel informatie. Ook is er een Gewoon-Gaaf-app. beschikbaar die je kunt downloaden voor Android en Apple. Ook wordt de Gewoon Gaaf-methode ondersteund door het Ivoren Kruis.

Back To Top