skip to Main Content

Een leven lang lachen!

Inschrijven

Sealen

Nieuwe blijvende kiezen kunnen groefjes en putjes hebben. Deze zijn soms moeilijk schoon te poetsen. Daardoor is er meer kans op gaatjes.

Door kauwvlakken te sealen, worden ze als het ware verzegeld tegen bacteriën en dus ook tegen gaatjes. Er wordt een wit laagje kunsthars in de groeven van de kiezen aangebracht. Deze laag kan jarenlang blijven zitten en is niet te zien.

Wat wij vaak tegen kinderen zeggen, is dat het eigenlijk een beetje lijkt op het lakken van je nagels. En van de behandeling voel je ook helemaal niets.

Een sealing geeft geen garantie dat je kind nooit meer gaatjes krijgt. Goed poetsen blijft nodig bij gesealde kiezen. Dus blijf alle tanden en kiezen elke dag minimaal twee keer met een fluoride tandpasta poetsen.

Hoe gaat de behandeling van sealen?

Sealen is vaak een leuke behandeling. Veel kinderen vinden het ook vaak reuze interessant wat er allemaal gebeurt.

De tandarts of preventie assistente maakt de kiezen goed schoon met een borsteltje en pasta. Om de lak goed te laten hechten, worden de groefjes en putjes in het glazuur ‘geëtst’ (opgeruwd) met een blauwe gel. Die lijkt een beetje op smurfen shampoo ;). Deze gel wordt na 15 seconden weer weggespoeld.

Met een klein instrumentje wordt de laklaag op de kies aangebracht. De lak is heel dun en vloeit tot helemaal in de bodem van de groefjes en putjes.

Met een blauwe lamp wordt de lak hard gemaakt.

Dan controleren we nog even of alles glad aanvoelt. Et voilà.

Back To Top