skip to Main Content

Een leven lang lachen!

Inschrijven

Wortelkanaalbehandeling

Wanneer heb je een wortelkanaalbehandeling nodig?

Je tand of kies kan ontstoken raken door tandbederf, een lekkende vulling of door bijvoorbeeld een val.

De tekenen van ontsteking zijn dan gevoeligheid met warm en koud, een dikke wang of hevige kiespijn. Ook kan het zijn dat je geen klachten hebt. Je tandarts komt er dan achter bij het maken van een controlefoto of tijdens het vullen van je tand of kies.

Behandeling

Eerst wordt er een foto gemaakt om te kijken hoe de wortels lopen en krijg je een verdoving. Dan plaatst de tandarts een cofferdam, ook wel rubberdam genoemd. Dit is een rubberen lapje die de kies isoleert zodat de tandarts een ‘schoon’ werkgebied heeft. De tandarts maakt een opening in het kauwvlak van je tand of kies en haalt met vijltjes het ontstoken weefsel en de zenuw uit het kanaal.

Vaak wordt de behandeling in 2 afspraken gepland. Je tand of kies kies krijgt na de eerste behandeling een tijdelijke vulling. In de tweede afspraak worden de kanalen helemaal schoongespoeld en gevuld.

Met desinfecterend middel wordt de kies gespoeld. De schoongemaakte kanalen vult de tandarts op met rubberen stiftjes en hij sluit de kies weer af met een vulling.

Wortelkanaalbehandeling stap voor stap

Stap voor stap

Je tandarts verdooft je kies en maakt een kleine opening van boven.

Dan wordt het ontstoken weefsel verwijderd en worden de kanalen gereinigd en gespoeld met desinfecterende vloeistof.

Nadat alle kanalen schoon zijn, worden ze gevuld met speciaal vulmateriaal. De kies zelf wordt gerestaureerd met een witte vulling.

De ontsteking is nu verdwenen en je kunt weer zonder pijn kauwen met de kies..

Na een wortelkanaalbehandeling

Na een wortelkanaalbehandeling kan je tand of kies nog lange tijd mee. Het is mogelijk dat je voor de behandeling meerdere keren terug moet komen.

Houdt er rekening mee dat je de eerste 48 uur na een wortelkanaalbehandeling pijn kunt houden. Deze napijn is te onderdrukken met een pijnstiller zoals paracetamol of ibuprofen.

Kunnen witte vullingen altijd worden gebruikt?

Een witte vulling kan in heel veel gevallen worden toegepast. Het hangt onder meer af van de grootte van de vulling en de plek waar de vulling nodig is. Welk type restauratie materiaal het meest geschikt is, kun je met je tandarts bespreken.

Gaan witte vullingen lang mee?

Onze ervaring is dat witte vullingen jarenlang mee kunnen gaan.
Wij gebruiken materiaal dat net zo glimmend en hard is als je eigen tanden en kiezen.

Maar stel bijvoorbeeld dat je rookt, veel koffie, thee en rode wijn drinkt. Kortom, de geneugten des levens.

Dan kunnen je vullingen, net als je tanden wat gaan verkleuren. Deze oppervlakkige verkleuring kan vaak worden gecorrigeerd door de vulling te polijsten.
Ook is het vaak mogelijk om een witte vulling te vervangen.

Back To Top